Nieuws uit groep 7 2022-2023
Welkom op onze pagina!
Techniekdag HHC en Terra 14 april 2023
Op 14 april hebben de leerlingen een techniekdag gehad bij Terra en HHC. De leerlingen hebben tijdens deze dag hun eigen logo ontworpen en hun eigen lampje gemaakt. Ontzettend leerzaam en leuk! Bij de twee Terra locaties mochten we ook even bij de pasgeboren kuikens kijken en de andere dieren.
Hieronder wat foto's van deze leuke dag:








Extra oefenstof:
Mochten jullie thuis aan de slag willen dan is hieronder extra oefenstof te vinden:
- Begrijpend lezen: Dat kan met Nieuwsbegrip (via Zuluconnect), kies 'archiefteksten'. Bij deze archieftekst is een gewone online les met vragen over de tekst en een woordenschat les waarmee geoefend kan worden.
- Spelling: De woordpakketten kunnen geoefend worden op > Spelling woordpakketten 7 < . Het huidige woordpakket is goed om te herhalen, maar ook oudere! Oefen ze dan vooral met de spellingsregels erbij. In het tekstboek is dit ook allemaal te vinden, zie lessen 1 van elk woordpakket. In het tekstboek staan de spellingsafspraken nog eens allemaal duidelijk beschreven.
- Werkwoordspelling: In de klas werken we momenteel met de denkstappenkaart. Deze helpt met de juiste denkstappen aan te bieden. Wanneer jullie thuis gaan oefenen met het werkwoordpakket, gebruik deze er dan bij.
- Rekenen: in de weektaak staan Bingel en rekentuin. Daarnaast krijgen de kinderen een blad met redactiesommen als huiswerk. Dit sluit aan bij de Cito opdrachten. Wanneer u meer wilt oefenen dan kan dat via google, en dan 'redactiesommen' (of verhaaltjessommen) 'groep 7' intypen. Met kladpapier uitrekenen is het beste om alle denkstappen te volgen en mee te kijken.
- Taal: In Zuluconnect staat Taalverhaal. Deze biedt per hoofdstuk oefenopdrachten aan. Ook zijn hier instructiefilmpjes terug te kijken.
- Technisch lezen: Leeskilometers maken! Het liefste hardop. Een boek, de krant, strips, ondertiteling, verkeersborden, achterkant van het (melk)pak, ingrediënten van een recept, etc... Alles telt mee! Lezen moet leuk blijven dus kies samen een goed leesboek uit. Kijk dan vooral ook even naar de binnenkant; is het een doorlopend verhaal of zijn de bladzijdes gevuld met veel plaatjes en verschillende lettertypen? Hoe meer rustige tekst, hoe beter de rode draad te volgen is en dat geeft steun.
- Verkeer: Op Zuluconnect staat een tegeltje met de naam 'verkeersexamen oefenen'. Hier zijn de borden, begrippen, instructies en oefenexamens te vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Online op Zuluconnect:
Klik op onderstaande afbeelding om op Zuluconnect te komen. Log in met de gegevens die je van de leerkracht hebt gekregen. Via deze weg kunnen de leerlingen bijvoorbeeld bij de programma's Topomaster, 123Zing, Rekentuin, Taalzee, Taalverhaal en Nieuwsbegrip komen.
Klik op onderstaande afbeelding om op Zuluconnect te komen. Log in met de gegevens die je van de leerkracht hebt gekregen. Via deze weg kunnen de leerlingen bijvoorbeeld bij de programma's Topomaster, 123Zing, Rekentuin, Taalzee, Taalverhaal en Nieuwsbegrip komen.



Belangrijke data:
zie ook de kalender die u heeft ontvangen en de Tiggeltjes.
Sinterklaasviering | |
Kertstdiner | |
Kerstvakantie | |
dode hoek les | |
Voorjaarsvakantie | |
Goede Vrijdag | |
Paasmaandag | |
Meivakantie |
Hemelvaartsdag, vrij | |
Kamp naar Schiermonnikoog | |
Pinkstermaandag | |
Sportdag gr 7 | |
laatste schooldag | |
zomervakantie | |
In tijden van thuisonderwijs:
Onderstaande informatie heeft alleen betrekking tot thuisonderwijs.
De Weektaak
Hier staat per dag een tijdschema met opdrachten. Onderaan de weektaak staat keuzewerk. Dit is 'moet werk' en verdelen de kinderen zelf over de hele week. Ze kiezen zelf (plannen) wanneer ze dit doen. Keuzewerk bewaren tot vrijdag is niet handig, daarvoor is het meestal te veel in 1 keer... Het is goed om dit schema samen met uw kind goed te bekijken. De kinderen weten heel goed waar ze de opdrachten op de computer kunnen vinden. Hier werken ze op school namelijk ook mee.
Rekenen
Voor het vak rekenen werken de leerlingen met Rekentuin en Bingel (Wereld in getallen), twee computerprogramma's. Elke dag kunnen de kinderen 15 minuten bezig gaan met Rekentuin. De kinderen wisselen zelf deze onderdelen af gedurende de week. Bingel (WIG) is een computerprogramma met extra oefenmateriaal die hoort bij de methode. Alle leerlingen hebben hier nog wel taken in open staan waar ze mee aan de slag kunnen / extra mee kunnen oefenen. Bingel loopt gelijk met de rekenlessen zodat ze aansluitend oefenmateriaal krijgen.
Taal
Voor taal kunnen de leerlingen verder werken met het computerprogramma taalverhaal.nu. Belangrijk is dat leerlingen het werk t/m het blok waarin ze met de lessen zijn mogen maken. Wanneer het volgende blok in beeld verschijnt mogen ze stoppen. Dit hoort namelijk bij de nieuwe lesstof. Kinderen die op schema lopen kunnen extra oefenen met Taalzee. Wanneer er toetsen zijn van taal zorg ik dat deze klaarstaan zodat ze deze thuis (alleen!) kunnen maken, net zoals ze in de klas gewend zijn.
Spelling
Voor spelling staat wekelijks het woordpakket op de planning. Wanneer er toetsen zijn van spelling zorg ik dat deze klaarstaan zodat ze deze thuis (alleen!) kunnen maken, net zoals ze in de klas gewend zijn.
Keuzewerk
Niet ieder kind werkt even snel en daarom heeft niet iedereen evenveel tijd voor het keuzewerk. Toch is het belangrijk iedere dag iets van het keuzewerk te maken, zodat het op vrijdag niet allemaal nog moet gedaan. Dat is namelijk te veel voor 1 dag. Als de kinderen bezig gaan met taal- of spellingoefeningen van Taalverhaal, dan mogen ze voorlopig alleen oefeningen maken van het blok waarmee we bezig zijn met de lessen. Dus niet vooruit werken.
Schrijven
We hebben al heel veel aan schrijven gedaan voordat de school dicht ging. Nu, vanwege corona, werkt iedereen thuis en kan ik niet zien hoe het gaat. Daarom gaan we pas met schrijven verder zodra de school weer open gaat. Ik vind het fijn om met de kinderen mee te kijken onder het werken en tijdens de les aanwijzingen te geven. Ook merk ik dat er thuis minder rekening word gehouden met de (school)schrijfletters, dus daarom gaan we op school nog weer even alles bij langs.
Verkeer
Dit onderdeel komt de komende periode weer aan bod. Helaas werken we nu thuis. Zodra er meer bekend is hoe ik deze lessen kan vormgeven op afstand, breng ik jullie op de hoogte.
Voor het oefenen van de verschillende thema's ga naar: https://examen.vvn.nl/verkeerskennis
Voor het maken van een oefenexamen ga naar: https://examen.vvn.nl/oefenen (scroll een stukje naar beneden)
TOPO
De leerlingen kunnen aan de slag met de volgende levels. Deze zet ik klaar en zijn te vinden op de weektaak.
Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur.
Hiervoor gebruiken we de methode 'Blink' en wisselen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur met elkaar af.
Nieuwsbegrip
De leerlingen maken wekelijks het onderdeel ''andere tekstsoorten'' die hoort bij de desbetreffende week. Ook kunnen ze dan de bijbehorende woordenschatles hiervan online maken.
Werkstuk
Zie onderaan deze pagina het document 'Werkstukken op de Tiggeldobbe'.
Werken aan het werkstuk lijkt mij in deze tijd zeer verstandig, nuttig en leuk! Ik heb al een aantal onderwerpen doorgekregen en word er erg enthousiast van!
Het zou fijn zijn als iedereen op ……. af heeft. Dan kun je het diezelfde week inleveren en als er dingen tegenzitten, heb je nog even tijd om wat aan te passen. De uiterste inleverdatum is ……. In de meivakantie worden namelijk de werkstukken beoordeeld.
Voor vragen/opmerkingen hierover graag bovenstaande mailadressen gebruiken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Microsoft Teams, wat staat waar.

Vanwege Corona werken we veel vaker digitaal. Zoals bij de oudergesprekken het geval was.
Hieronder is meer informatie terug te lezen m.b.t. Microsoft Teams.
1. Log in bij Zuluconnect
2. Klik op het logo van Microsoft Teams
3. Klik op Tiggeldobbe groep 7
4. Onder het kopje ''Post'' vind je de mededelingen. Hier zie je ook de uitnodiging om deel te nemen aan een vergadering.
5. Klik op het kopje ''Bestanden'' om bij alle belangrijke bestanden te komen. Bij het mapje antwoordbladen plaats ik de dag na dat de les is gedaan de antwoorden. Er is door juf Annemiek een bewegingsplan toegevoegd aan bestanden. Maak hier gebruik van!
6. Zo vind je bij bestanden ook het mapje instructiefilmpjes. Mochten die erbij zitten, staat het in de weektaak.
5. Heb je een vraag voor de juf klik op ''chat'', aan de linkerkant van de pagina.
Tot slot
Wij als team zijn hier en daar nog aan het ontdekken en experimenteren hoe we uw kinderen het beste thuis onderwijs kunnen bieden. Het kan daarom best zijn, als u meerdere kinderen op school hebt in verschillende klassen, dat de aanpak soms hier en daar wat verschilt. We hebben inmiddels al veel afspraken gemaakt en worden steeds handiger.
We wisselen ervaringen uit onderling en geven elkaar tips en proberen samen met elkaar, met u en met de kinderen de beste manier te vinden voor thuis onderwijs.
Ook in de klas hebben we al aandacht besteed hoe wij Teams willen inzetten. Wat kan wel en wat niet? Hierdoor is het gebruik van teams al een stuk makkelijker geworden. We hebben toen afgesproken: Teams is voor schoolzaken.
Voor vragen en/of opmerkingen, twijfel niet en mail me op bovenstaand email adres.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Huiswerk:
In groep 7 krijgen de leerlingen wekelijks huiswerk mee. Dit is om ze om te leren gaan met plannen. We bespreken het elke vrijdag klassikaal en er wordt bijgehouden wie het in orde heeft. We oefenen momenteel met redactiesommen en werkwoordspelling.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tien minuten gesprekken (oudergesprekken)
Na de omgekeerde oudergesprekken bij de start van dit schooljaar, zijn in november de tien minuten gesprekken. Alle ouders kunnen zich inschrijven en een aantal zullen worden uitgenodigd door ons wanneer wij dat nodig vinden. We zien elkaar minder op school, dus het is fijn om toch even elkaar te spreken.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vakken op school
Taal
Vorig schooljaar zijn wij van start gegaan met een nieuwe methode voor taal en spelling: taalverhaal.nu. Zowel leerkrachten als leerlingen zijn zeer enthousiast!
Elk hoofdstuk binnen Taalverhaal.nu start met een spannende verhaalanimatie via het digibord die de rode draad vormt binnen de leerlijnen. De animaties koppelen woord en beeld binnen de context van het verhaal. Daardoor onthouden leerlingen de betekenis beter.
Bij taal staat per twee lessen één leerlijn centraal en bij spelling één spellingcategorie per week. Een lesonderwerp krijgt de volle aandacht voordat je een nieuw onderwerp introduceert.

Spelling
BLOON is een methode-onafhankelijke manier van oefenen met spelling.
Bekijken
Lezen
Omdraaien
Opschrijven
Nakijken
B Het oefenen van spelling wint aan kracht als de leerling eerst het woord bekijkt en de spellingregel verwoordt. Eventueel kan deze regel worden opgeschreven.
L Hierna wordt het woord gelezen en laat de leerling de betekenis op zich inwerken. Wanneer woorden worden voorzien van betekenis of emotie, wordt de betrokkenheid van de leerling bij het woord vergroot. Dit heeft een positief effect op het juist spellen ervan.
O Het blad wordt omgedraaid. Hierdoor kan het woord niet worden overgeschreven en wordt de transfer gemaakt van het zichtbare woord naar het geheugen.
O Het woord wordt vanuit het geheugen geschreven. De hersenen worden daadwerkelijk geactiveerd, waardoor het woord en de spellingregel daadwerkelijk ingeoefend worden. Overschrijven is geen zinvolle spellingoefening.
N Door na te kijken leert uw kind kritisch te zijn op het gemaakte werk. Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld te leren van gemaakte fouten.
Op losse kaartjes worden de woorden opgeschreven. Uw kind kan op deze manier zelf nakijken welke woorden goed geschreven zijn en welke nog geoefend moeten worden.
Andere manieren kunnen zijn:
- Noem een woord uit het woordpakket en laat uw kind vertellen bij welke regel dat woord hoort.
- Noem een woord uit het woordpakket en laat uw kind de regel die bij het woord hoort beschrijven. Het praten over de woorden is net zo belangrijk als het oefenen in het schrijven van de woorden. Door de regels vaak te noemen, worden ze geautomatiseerd.
- Neem uw kind een kort dictee af en kijk dit samen na. Bespreek de fouten woorden. Bespreek samen (aan de hand van de spellingsregel) hoe het woord geschreven had moeten worden.
Laat uw kind het dictee geven en schrijf het woord zelf op. Laat uw kind nakijken. Maak regelmatig een foutje. Uw kind moet de spellingsregels toepassen om goed na te kunnen kijken.
- Laat uw kind andere woorden bedenken die bij de regel horen. Op deze manier oefenen ze ook andere woorden (die niet in het woordpakket staan maar wel bij de regel horen) goed te schrijven.
BLOON KUNT U OOK THUIS OP DE COMPUTER OEFENEN. U DIENT ZICH DAN ZELF AAN TE MELDEN. ZIE: http://www.bloon-methode.nl/bloon1/R2index.html
Woordpakket spelling
U kunt het woordpakket van spelling via onderstaande link opzoeken:
Elk hoofdstuk binnen Taalverhaal.nu start met een spannende verhaalanimatie via het digibord die de rode draad vormt binnen de leerlijnen. De animaties koppelen woord en beeld binnen de context van het verhaal. Daardoor onthouden leerlingen de betekenis beter.
Bij taal staat per twee lessen één leerlijn centraal en bij spelling één spellingcategorie per week. Een lesonderwerp krijgt de volle aandacht voordat je een nieuw onderwerp introduceert.


Spelling
BLOON is een methode-onafhankelijke manier van oefenen met spelling.
Bekijken
Lezen
Omdraaien
Opschrijven
Nakijken
B Het oefenen van spelling wint aan kracht als de leerling eerst het woord bekijkt en de spellingregel verwoordt. Eventueel kan deze regel worden opgeschreven.
L Hierna wordt het woord gelezen en laat de leerling de betekenis op zich inwerken. Wanneer woorden worden voorzien van betekenis of emotie, wordt de betrokkenheid van de leerling bij het woord vergroot. Dit heeft een positief effect op het juist spellen ervan.
O Het blad wordt omgedraaid. Hierdoor kan het woord niet worden overgeschreven en wordt de transfer gemaakt van het zichtbare woord naar het geheugen.
O Het woord wordt vanuit het geheugen geschreven. De hersenen worden daadwerkelijk geactiveerd, waardoor het woord en de spellingregel daadwerkelijk ingeoefend worden. Overschrijven is geen zinvolle spellingoefening.
N Door na te kijken leert uw kind kritisch te zijn op het gemaakte werk. Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld te leren van gemaakte fouten.
Op losse kaartjes worden de woorden opgeschreven. Uw kind kan op deze manier zelf nakijken welke woorden goed geschreven zijn en welke nog geoefend moeten worden.
Andere manieren kunnen zijn:
- Noem een woord uit het woordpakket en laat uw kind vertellen bij welke regel dat woord hoort.
- Noem een woord uit het woordpakket en laat uw kind de regel die bij het woord hoort beschrijven. Het praten over de woorden is net zo belangrijk als het oefenen in het schrijven van de woorden. Door de regels vaak te noemen, worden ze geautomatiseerd.
- Neem uw kind een kort dictee af en kijk dit samen na. Bespreek de fouten woorden. Bespreek samen (aan de hand van de spellingsregel) hoe het woord geschreven had moeten worden.
Laat uw kind het dictee geven en schrijf het woord zelf op. Laat uw kind nakijken. Maak regelmatig een foutje. Uw kind moet de spellingsregels toepassen om goed na te kunnen kijken.
- Laat uw kind andere woorden bedenken die bij de regel horen. Op deze manier oefenen ze ook andere woorden (die niet in het woordpakket staan maar wel bij de regel horen) goed te schrijven.
BLOON KUNT U OOK THUIS OP DE COMPUTER OEFENEN. U DIENT ZICH DAN ZELF AAN TE MELDEN. ZIE: http://www.bloon-methode.nl/bloon1/R2index.html
Woordpakket spelling
U kunt het woordpakket van spelling via onderstaande link opzoeken:
- Spelling groep 7:
Spelling woordpakketten 7
Begrijpend lezen
Iedere week doen wij begrijpend lezen via de methode Nieuwsbegrip met actuele teksten. Onderdelen van deze methode zijn:
Begrijpend lezen
Iedere week doen wij begrijpend lezen via de methode Nieuwsbegrip met actuele teksten. Onderdelen van deze methode zijn:
- voorspellen
- onduidelijkheden ophelderen
- vragen stellen over de tekst
- samenvatten
- verwijswoorden begrijpen
De kinderen kunnen de tekst en de opdrachten die gemaakt zijn mee naar huis nemen.

Technisch lezen
Het oefenen van technisch lezen bestaat uit het op tempo lezen van teksten en woordrijtjes met behulp van de methode Estafette.




Rekenen




Rekenen
Voor het vak rekenen wordt gebruik gemaakt van de methode Wereld in Getallen. Naast de dagelijkse lessen oefenen de leerlingen de leerstof door het maken van opdrachten op de rekenweektaak. Daarnaast gebruiken we Bingel, die aansluit bij de methode. Na de eerste week past Bingels de opdrachten aan naar het niveau van elke individuele leerling. Deze zijn te vinden onder 'Eigen Taken'.
Ook maken we in de klas dagelijks gebruik van Rekentuin. Rekentuin is een adaptief systeem, om kinderen altijd opgaven op het juiste niveau aan te bieden. Zo ervaart iedere leerling dezelfde mate van succes en uitdaging. De
leerlingen kunnen ook thuis op deze app, om zo nog extra te oefenen.
Ook maken we in de klas dagelijks gebruik van Rekentuin. Rekentuin is een adaptief systeem, om kinderen altijd opgaven op het juiste niveau aan te bieden. Zo ervaart iedere leerling dezelfde mate van succes en uitdaging. De
leerlingen kunnen ook thuis op deze app, om zo nog extra te oefenen.

Wereldoriëntatie
We werken met de nieuwe methode voor wereldoriëntatie: Blink.
Ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren vormt de basis. Blink Wereld zet leerlingen aan om na te denken, en zelf te ervaren en ontdekken.
We wisselen de blokken en boeken af. Zo zijn we begonnen met Natuurkunde, gevolgd door Aardrijkskunde en momenteel werken we aan Geschiedenis. Deze volgorde blijven we zo aanbieden, zodat er binnen een week aan hetzelfde onderwerp kan worden gewerkt. Dit schept overzicht en hierdoor kunnen we dieper in de lesstof duiken.



Topografie
Onderdeel van Blink is Topomaster. In groep 7 gaan we aan de slag met Europa. Eerst zijn allerlei oefeningen aan de beurt, gevolgd door een proeftoets. In het begin van het jaar wordt er per week een nieuwe onderdeel opengezet. Zo kan iedereen bij blijven. Wanneer alle drie de onderdelen geweest zijn, is er een toetsweek met proeftoets en de tussentoets. In die week mogen de kinderen zelf inplannen om zelfstandig de toets te maken als ze er klaar voor zijn. Wekelijks krijgen ze te horen wanneer er een nieuw onderdeel wordt opengezet. De leerkracht houdt bij hoe ver ze zijn en wat de resultaten zijn.

Engels
De leerlingen van groep 7 zullen dit jaar beginnen met Engels. Tijdens de Engelse lessen zal dit jaar voor het eerst gebruik worden gemaakt van de nieuwe methode Stepping Stones. Hierbij leren de leerlingen Engels schrijven, spreken en verstaan. Vooral het Engels spreken is soms best nog wel spannend. Daarom houden we deze lessen erg laagdrempelig, zodat iedereen een leuke bijdrage kan leveren.
Toetsen
De methodetoetsen blijven op school. De toetsen worden niet aangekondigd op de weblog. Wel op de weekplanning van de leerlingen zelf.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Overige info:
Hieronder staan links en documenten te vinden zoals het werkstuk maken en info met betrekking tot het V.O.
Met de onderstaande link kun je het formulier "Werkstukken maken op de Tiggeldobbe" openen.
Werkstukken maken op de Tiggeldobbe

Voortgezet onderwijs
Voortgezet Onderwijs (voor ouders die zich in groep 7 al willen oriënteren of open avonden willen bezoeken)
Hieronder de links naar de websites van een aantal VO scholen in de buurt:
•http://www.hogeland.nl/
•http://www.wesselgansfort.nl/CSG_Winsum
•http://www.zernike.nl/
•http://www.reitdiep.nl/ (o.a. Kamerlingh Onnes)
•http://www.werkmancollege.nl/
•http://www.praedinius.nl/
•http://www.groeneschoolwinsum.nl/
•http://www.wesselgansfort.nl/CSG_Winsum
•http://www.zernike.nl/
•http://www.reitdiep.nl/ (o.a. Kamerlingh Onnes)
•http://www.werkmancollege.nl/
•http://www.praedinius.nl/
•http://www.groeneschoolwinsum.nl/
Belangrijke links overgang naar Voortgezet onderwijs
•www.cito.nl zoek op ouders (veel informatie bij veelgestelde vragen door ouders)
